Що таке печінка та чому важко регулярно перевіряти її стан
Уявіть, що ваша печінка - це найвідданіший працівник, який мовчки виконує понад 500 життєво важливих функцій. Але навіть найвитриваліший орган може дати збій. Чи знаєте ви, що печінка не має нервових закінчень і може не сигналізувати про проблеми роками?
За статистикою МОЗ України, понад 30% населення країни мають проблеми з печінкою, причому багато хто дізнається про це випадково. Як гастроентеролог з 10-річним досвідом, я щотижня зустрічаю пацієнтів, у яких проблеми з печінкою виявляються під час планових обстежень. Наприклад, минулого місяця у 45-річного чоловіка під час профогляду виявили жирову дистрофію печінки, хоча жодних скарг у нього не було.
"Печінка - це орган-молчун. Вона починає 'кричати' лише коли проблеми стають серйозними. Саме тому так важко регулярно перевіряти її стан," - каже Олександр Петренко, гепатолог.
Перші сигнали: коли варто перевірити печінку
Ваше тіло завжди подає сигнали тривоги, коли з печінкою щось не так. Проблема в тому, що ми часто ігноруємо ці сигнали або приписуємо їх іншим причинам. Печінка може функціонувати лише на 20-30% своїх можливостей, а ви цього навіть не відчуєте.
Чесно кажучи, багато пацієнтів звертаються до мене вже з явними проблемами. Наприклад, торік до мене прийшла жінка з постійною втомою, а обстеження показало початкову стадію цирозу. Саме тому так важко знати, 
як перевірити печінку при появі перших тривожних симптомів.
Основні симптоми, що вказують на проблеми з печінкою:
[LIST]
[*]
Постійна втома - навіть після повноцінного відпочинку
[*]
Тяжкість у правому підребер'ї - особливо після їди
[*]
Жовтяниця шкіри та білків очей - класичний симптом
[*]
Зміна кольору сечі та калу - темна сеча, світлий кал
[*]
Нудота та втрата апетиту - без явних причин
[*]
Свербіж шкіри - через накопичення жовчних кислот
[/LIST]
Кожен симптом потребує уваги. Не завжди означає серйозну проблему. Але краще перевіритися.